torsdag 19 februari 2015

Strypt syretillförsel i tobaksdebatten

Regeringen har lagt ett förslag om att förbjuda rökning på offentliga platser även utomhus, som busskurer, lekplatser och uteserveringar. Otroligt efterlängtat för alla allergiker, lekande småbarn och andra som besväras eller rentav blir sjuka av röken. Men diskussionen går het i sociala medier. Motståndarna till ett förbud tycker att vanlig hyfs kan råda och att regeringen borde ha viktigare saker att prioritera. Det är lätt att säga om man inte är drabbad. För vad är viktigare än att må bra och kunna existera i sociala sammanhang? Inte mycket. Och alla som lider av cigarettröken vet att vanlig hyfs är ganska sällsynt. Få rökare tar en tillsägelse på rätt sätt och fimpar eller flyttar på sig. Att lägga ansvaret på offret känns inte särskilt rättvist. Visst kommer det alltid att finnas människor som inte bryr sig om förbud eller tillsägelser. Men rökförbudet inomhus visade att de blir färre med lagstiftning. Ett förbud leder i längden till färre som röker och med det mindre utsatthet för alla som blir sjuka. Jag förstår inte varför det ska vara en mänsklig rättighet att smutsa ner luften för andra. Det är också betydligt lättare att "bara säga till" när man har en lagtext i ryggen och inte enbart framstår som en gnällig egoist som snackar i egen sak.
Kajsa Ekis Ekman i dagens ETC är starkt kritisk till förslaget. - Sverige är ett kallt land, det går bara att vara på uteserveringar max tre månader ändå och nu ska man inte ens kunna vara där? säger Ekis. Hukande i sin lilla rökruta glömmer Ekis i en och samma inandning att varje rökare i dag utestänger tusentals människor från att sitta på de där uteserveringarna. Ingen utestänger däremot rökaren. Empatiska människor vill bara inte att hen ska få lov att tända sin cigarett precis överallt. Och det tycker jag är både rimligt och på tiden.
I en väns kommentarsfält skriver en upprörd kvinna att det nya lagförslaget är att likställa med mobbning. Men det är verkligen att missbruka ordet och frånta det dess allvar. Då kommer jämförelser med bilars avgaser och frågan varför vi inte förbjuder dessa. Men bilen är ett nödvändigt transportmedel för väldigt många människor som av olika anledningar inte kan åka kollektivt. Alltfler bilar tankas numera med alternativa drivmedel även om oljeindustrin gjort sitt bästa för att förhala utvecklingen. Visst smutsar bilarna ner miljön, men det är inte ett skarpt argument för att fortsätta förpesta tillvaron även på andra plan. Snarare påminner det om SD och "det finns ju svenskar som har det svårt också!"
Själv är jag uppvuxen med att inte kunna hälsa på min farmor utan att behöva sitta ute på trappan medan de vuxna umgicks inomhus - i ett kompakt rökmoln med en gråfärgad, passivrökande, liten farmor i centrum. När inte ens den egna familjen bryr sig om att barn och gamla blir sjuka, ja då fungerar knappast "vanlig hyfs" ute på stan, bland människor som tagit både en och flera öl.
På Aftonbladet ville chefen att Oisin Cantwell skulle rasa mot den nya lagen. Det ville han inte. Istället satte han sig ner och funderade över vad den faktiskt innebär för andra. Det borde Kajsa Ekis Ekman också göra. Liksom en lång rad svenskar med mental kol. Släpp på syret till tankeverksamheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar